HapSnap Montfoort is de ‘Smaakmaker van het Jaar’

Eetgroep HapSnap uit Montfoort is gekozen tot het beste diaconale initiatief van 2017. HapSnap helpt vluchtelingen via maaltijden aan een sociaal netwerk. Met de verkiezing ‘Smaakmaker van het jaar’ hoopt Kerk in Actie goede initiatieven te verzamelen en te belonen. Marja Hanko van de Protestantse Gemeente Montfoort ontving de prijs tijdens de Landelijke Diaconale Dag uit handen van Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

Uit de circa 50 genomineerde projecten stelde een vakjury onder leiding van Veerle Rooze een top drie samen. De top drie bestond naast HapSnap uit het project Dorpssoep uit Leersum en de Muziekmiddag op het AZC uit Utrecht. De duizend aanwezige diakenen stemden op de Landelijke Diaconale Dag op hun favoriete initaitief en dat zorgde voor de volgende uitslag:

1. Eetgroep HapSnap van Protestantse Gemeente Montfoort
2. Dorpssoep van Protestantse Gemeente Leersum
3. Muziekmiddag van Tuindorpkerk Utrecht

Over Eetgroep HapSnap – Protestantse Gemeente Montfoort

Samen met Vluchtelingenwerk Montfoort en het Vredesplatform, organiseert de protestantse kerk De Rank in Montfoort iedere maand de eetgroep HapSnap. Daarmee helpen zij vluchtelingen aan een sociaal netwerk. Tijdens de maaltijden en de muzikale begeleiding van een accordeoniste ontstaan prachtige dingen tussen Montfoorters, alleenstaande vluchtelingen en gezinnen die hun weg moeten vinden in onze cultuur. En van het één komt het ander. Zo wordt er bandenplakles gegeven op het kerkplein, wordt er gevoetbald met de jongeren, wordt er geknutseld met de kleintjes en schuiven jongeren aan voor hun maatschappelijke stage. Ouderen die eerder bang waren voor moslims, gaan nu bij hen op de thee. En bijkomend effect: de eetgroep zorgt ervoor dat kerkleden weer betrokken raken bij de kerk.

“HapSnap is eigenlijk het voorbeeld van een Tafel van Hoop”, zegt Carla van der Vlist die organisator is van de verkiezing. “Wij roepen alle kerken op om op 18 december ook te eten met vluchtelingen”.

Publieksprijs

Op basis van de door de jury samengestelde top 7 is de afgelopen weken ook volop gestemd op kerkinactie.nl. Op basis van ruim 2052 online stemmen bleek het Buddy-project uit Hardenberg het meest populair bij het publiek. In Hardenberg werken de kerken samen om gemeenteleden te koppelen aan vluchtelingen in nabijgelegen asielzoekerscentra. Zij wonnen nipt van Volkstuintjes in Zuidland en de Dorpssoep.

1. Buddyproject van Diaconaal Platform Hardenberg (21,7%)
2. Volkstuintjes van Protestantse Diaconie Zuidland (20,5%)
3. Dorpssoep van Protestantse Gemeente Leersum (19,7%)
4. Eetgroep HapSnap van Protestantse Gemeente Montfoort (17,4%)
5. Kerk op Wielen van Pioniersplek De Schone Poort Almere (12,8%)
6. Samen eten van Pauluskerk Leerdam (5,6%)
7. Muziekmiddag van Tuindorpkerk Utrecht (2,3%)

Bron: Kerk in Actie